Munkekyrkan

I Grönemad finns ett unikt utflyktsmål där en del av vår strand möter öppet hav vid Altarfjorden.
Utan skyddande skärgård finns där några av bohuskustens mest intressanta geologiska formationer i form av bl.a. grottbildningar. Redan 1990 klassade Länsstyrelsen i Västra Götaland området som ett naturminne, efter en grotta kallad Munkekyrkan. Västkuststiftelsen har ansvaret för att grottor, strandytor och den närmast omgivande miljön bevaras intakt och är tillgängliga för besökare.

Hur hitta till Munkekyrkan?

Vid Grebbestads kyrka finns en skylt som pekar till Grönemad 2 km. Framme vid havet visar skylt till en parkering nere vid Kullgrenbryggan. Där väntar en stor naturminnesskylt med karta över den vackra vägen att vandra till Munkekyrkan, ca 600 m.

Gå norrut förbi småbåtshamnen med dess sjöbodsrad.

Bortom denna kommer du in i naturvårdsområdet och en ny info-skylt. Gå uppför trätrappan upp till berget, och du finner snart en rad med rödmålade träkäppar som visar den bästa vägen mot Munkekyrkan.

När du kommer ner till ett stort klapperstensfält finns det inte längre några vägmarkeringar.

Passera klapperstensfältet, stenmaln, och studera de vackert slipade rundade stenarna fram till det bergsområde, Munkeberget, som döljer en serie små och stora grottbildningar. Fortsätt längs stranden nedanför berget där det finns större granitstenar blandade med vita kvartsstenar och mörka stenar av diabas. Var försiktig här om stenarna är våta och hala. Du ser snart ett stort fyrkantigt, rödaktigt granitblock nere vid havsstranden, kallat ”Altarstenen” eller ”Predikstolen”, som lossnat och fallit ner från bergssidan.

I den branta bergssluttningen mot havet här har vågornas kraft under årtusenden satt block och stenar i rörelse och slipat ut grottor i sprickor i berget under en tid då havet stod högre än idag. Här har berget inslag av gnejs som haft svaghetszoner som gett möjlighet till urgröpningar. Här finns den största grottan, kallad ”Munkekyrkan”, eller Munkarne” i folkmun. Enligt sägnen lär munkar ha bott här en gång i tiden, men den sanningshalten kan nog betvivlas.

Något söder om Altarstenen finns en grund urgröpning i berget, som sen länge kallas för ”Stallet”. Med lite fantasi kan du se ”Lejongapet” som vaktar ingången.

Till vänster om Stallet och ovanför, ca fem meter över havsnivån, finns en 12 meter djup s.k. tunnelgrotta, Munkekyrkan, som lösa stenar har slipat väggarna jämna under årtusenden. Klåfingriga besökare har lämnat fula spår genom inristade eller målade initialer och årtal på bergsytorna.

Längst in och högre upp i grottan finns en två meter bred grottsal i en övre utvidgning av grottsprickan. Denna sal kan man bäst nå från sprickans övre mynning i berget ovanför, men kräver en mer avancerad klättring.

Norr om Altarstenen finns ett område med vackra strandgrytor och slipade urbergsraukar. Beundra hällen med grunda grytor, skålar, rännor och smala vindlande ryggar. Här har lösa stenar med bränningars hjälp urholkat och slipat av de mer motståndskraftiga pelarna. Bergarten här är övervägande gnejs, vilket ger ett vackert mönster. Njut av ett stycke strand som saknar motstycke utefter Bohusläns granitkust. Kommer du hit en dag då stormen ligger på från väst, får du en extra dimension på platsen där munkarna kanske levde.

Välkommen hit, hälsar Grönemads Samhällsförening

JW 2022