Året i Grönemad

– enligt Jörgen Wickström

VINTER

Varje år börjar mitt i vintern. Många tror att man inte kan bo i ett litet kustsamhälle som Grönemad under vintermånaderna – så långt från stadens brus. Visst kan man det! Då kan man njuta av lugn och ro, slippa stressen i storstaden. Ta en skön promenad bland de vilande sommarhusen, träffa någon som rastar sin hund, byta några ord om vädret. Om det har blåst dagen innan kan du lyssna på havet som ännu dånar mot kustens klippor. Det är ljuv musik! Men en annan dag kan du kanske lyssna till tystnaden. Inget som låter, inget motorbuller, luften är ren och klar, du förnimmer bara en doft från havet. Några enstaka måsar korsar himlen på jakt efter föda. Stilla och lugnt, så rofyllt!

Numera är det bara enstaka år som det är nog kallt för att isen ska lägga sig i det saltmättade vattnet, och det är än mer sällan som isen får nog bärkraft att lita på. Oftast lägger sig isen enbart inomskärs medan det fria havet fortfarande är öppet. Skärgården är en oändligt skön syn om isen ligger snöbelagd och solen skiner.

Ibland kan Grönemad få en vacker vinterskrud, men i regel är den kortvarig innan milda vindar åter smälter snön. Så här i Grönemad slipper du oftast snöskottning. Ett tunt lager snö någon gång kan du lättare fördra, det är bara att sopa bort.

När det kommer ordentliga vinterstormar har vi gratis skådespel med vredgade vågor skummande mot öarna. Bra klädd kan du gå upp på Glanareberget och kämpa mot elementen.

Om vädret inte är på humör kan du nöja dig med en runda inomhus på Tanums Shoppingcenter, och ta en fika där. Men du har alltid nära till staden. Tack vare E6:an når du Strömstad eller Uddevalla snabbt. Eller du kanske nöjer dig med att ta en tur till Grebbestad till fots, och köper lite pinfärska räkor eller havskräftor – de är billigare och bättre så här års! Det kan bli kalas oftare då. Om du bor i Grönemad på vintern, går du också säkert på fest hos några goda grannar. Vad sägs om hummer, surströmming, ärtsoppa med punsch och så klart de övriga skaldjuren i glada vänners lag?

Kyrkorna bjuder på konserter nu och då. Vill du gå på bio, går du givetvis på Storm i Grebbestad. Dit kommer alla filmpremiärer samtidigt som i storstaden. Och så slipper du bekymret med bilparkeringen! Vill du ha en bit mat finns det alltid någon trevlig restaurang som är öppen. För att inte tala om det trevliga kaféet i Lydénbacken!

Som pensionär finns aktiva föreningar både i Grebbestad, Tanumshede och Fjällbacka. Julmarknader och julbord är det gott om hela november och december. Kanske behöver du stärka din kropp efter det? Då finns två motionsställen, Nordic Wellness och Tedactive, båda i Tanumshede. Spa med massage och simbad finns på Tanumstrand. Vad kan du mer önska dig? Kanske bara en god bok i favoritfåtöljen. Och snart blir det vår igen…

VÅR

Om vi har haft en isvinter, vilket sker allt mer sällan, är det en stor dag då isen i Källareholmssundet bryts upp i flak och med sydliga vindar pressas ihop i vallar. Det knakar och brakar, våren förbereder för sommaren som väntar.

På våren vaknar fågellivet igen, gudingarna uppvaktar sina ådor med ”a-o-oh” och ”kock-ock-ock” i sundet. Ljuvlig musik att lyssna till! Strandskatan går och pickar föda på sandstranden redan i mars. Svanparen samlas vid bäckmynningen vid Kullgrenbryggan för att hitta något gott att äta. Måsar och trutar ser fram emot att boa på nytt i klippornas skrevor.

Våren är den tid då vi som bor här njuter allra mest av tystnaden. Ingen trafik varken på vägarna eller på sjön. Vi går och ser på allt vackert naturen bjuder oss på, blommande buskar och träd, luktar på syrenernas ljuva dofter, kanske stannar upp och vänder ansiktet mot den alltmer värmande solen. Livet är härligt! Man undrar om de båda skomakarna som verkade i Grönemad under första hälften av 1900-talet satte upp skylten ”Stängt mellan hägg och syren”?

Idoga fastighetsägare börjar köra ner ris till brasorna vid Kullgrenbryggan för att vi ska kunna samlas på påskaftonen och se när påskesådans eld värmer våra ansikten i den ännu svala vårluften. Alla vänder sedan kanske blicken mot de fyrverkerier som någon bjuder på från bryggan. Ååhhh, hörs det från de många hundrade församlade.

På valborgsmässoafton samlas vi igen vid brasans sken, nu för att hälsa våren välkommen med vårtal och skön allsång till våren från den månghövdade Grönemadskören. Traditioner ska hållas vid liv.

Lördagen efter Kristi Himmelfärdsdag är det dags att mangrant ställa upp med kratta och andra lämliga redskap för att städa stränderna i Grönemad från allt som vinterns stormar samlat på land. Det är alltid trevligt att träffas igen efter vintern och utbyta nya tankar med alla grönemadsbor. Det sker under arbetets gång, men kanske framför allt vid den avslutande samlingen vid korvgrillen. Våra norska vänner kallar detta för ”dugnad”, när alla ställer upp och gör Grönemad snyggt och fint inför sommaren.

Båtar sjösätts längs sjöbodarna och i småbåtshamnen, redo för nya fisketurer och badutflykter. De första norska gästbåtarna dyker upp i hamnen över långhelger för att åter njuta av deras favorittillhåll, Grönemad.

Fårhagen, Grönemads gröna lunga, väntar nu i maj på sina ”sommargäster”. Blir det några söta lamm i år, tro? Sommaren är på gång…

SOMMAR

Sommaren är nog ändå höjdpunkten på året i Grönemad. Då längtar instängda stadsbor till det öppna havet och friheten, de lämnar städerna för lediga helger och semestrar. På sommaren fylls åter alla stugor och hus med skollediga barn och föräldrar, men också nära och kära på besök. Solen, den friska luften och de salta baden lockar alla.

På morgnarna syns flitiga motionärer jogga längs stranden och de första hundägarna rastar sin kära. Varma dagar fylls stränderna på ömse sidor av Kullgrenbryggan av solhungrande badgäster. Samtidigt töms hamnen på sina båtar med kurs mot öar och skär för sol och bad. Det gäller att vara tidigt ute för att få de bästa klipporna och badplatserna. Hoppas att vattnet inte är för kallt och maneterna inte för många!

Tänk, att med slacka segel tyst och sakta få slöra fram mellan holmarna i vår vackra skärgård. Eller att få ta en dust med fyllda segel i fräsande vågor och djupa dyningar på öppet hav. Det är sommar, det!

Mot kvällen väntar troligen högtidsstunder vid grillen. Eller kanske har någon varit ute på sjön, hittat stimmet och fångat den egna fisken och kan smaka på den första färska makrillen. Medan andra kalasar på färska räkor och havskräftor, så klart. Sommarkvällen kan avslutas med en tur ner till sjön för att träffa bekanta och se på solnedgången över Tjurpannan. Vad livet kan vara skönt!

Närheten till Grebbestad innebär ofta besök för att strosa längs kajerna, se på alla båtar och kanske få något att äta och dricka. Inte att förglömma karnevalen under vecka 27. Information om karnevalen och mycket annat som händer hittar man på www.grebbestad.se.
Även här på hemmaplan i Grönemad finns många kostnadsfria aktiviteter. Se Samhällsföreningens utbud här på denna sajt www.gronemad.se.

Den traditionella midsommardansen på Sandbacken i Grönemad är en given samlingspunkt för alla familjer. Då kommer man från när och fjärran för att träffas, picknicka, dansa och leka kring vår nylövade majstång. Den eftermiddagen är det stor fest i Grönemad!

Årets andra stora begivenhet är naturligtvis Grönemadsdagen, den tredje lördagen i juli klockan 11-16. Då håller vi till nere vid stranden där det arrangeras både marknad och andra aktiviteter för såväl ung som gammal. Då kan du köpa grönemadskläder och prylar, böcker och häften om Grönemad, prova lyckan på våra lotterier och mycket mer. På scenen är alla talanger välkomna att underhålla, oftast ledda av vår eminente konferencier Lasse Lindberg. Något att äta och dricka kan du också få här.

Det värsta med sommaren är att den går så fort. Snart väntar hösten…

HÖST

Hösten kommer ofelbart efter varje sommar. Men som väl är kan sommaren fortsätta med varma dagar in september månad. Ja vi kan t.o.m. få några fina dagar i början på oktober, s.k. brittsommar.

Men då har redan Grönemad tömts på de flesta stadsborna, de har ställt undan trädgårdsmöblerna, tagit upp båtarna och återvänt till stadens hank och stör. Lämnat oss fastboende i fred. Eller ensamma, om man så vill.

Vi kan i stället koncentrera oss på hummerfisket som alltid inleds kl. 7 på morgonen den första måndagen efter den 20 september. Veckan före ligger knippor av välen på hamnens bryggor när de äldre trätinorna blötläggs. Tidigt på dagen för hummerpremiären stävar raden av båtar med förhoppningsfulla fiskare ut mot de bästa hummerområdena. Man ska helst vara framme i god tid så att den första tinan kan läggas på slaget kl. 07:00. Snart ser man välen lysa som prickar överallt på vattnet, båtarna navigerar genom ett bollhav. Med spänning ser man fram mot nästa dags fångstlycka, när tinorna ska vittjas. Hur blir det månne med höstens hummersupéer?

Det fortsatta vädret är avgörande för utgången av hummerfisket. Ska man kunna fiska med framgång utomskärs? Höststormarna gör obevekligt sitt intåg denna tid på året. Men lika gärna kan vi få fina dagar med ett stilla hav.

När solen går sin ban alltmer mot söder brukar den kunna åstadkomma granna solnedgångar som konkurrerar med bladverkens alla höstnyanser i rött och gult. Men i november har vinden städat träden rena från löv. Dagarna har blivit allt kortare och mörkret har tagit över. Bara att vänta på att vår adventsgran skall lysa på Sandbacken i Grönemad igen. Och snart börjar allt om igen….